Miten pysyä terveenä tänä talvena?

Miten pysyä terveenä tänä talvena?

Talven aikana ihmisen fysiikka ja henkinen mieliala joutuu erilaiselle koetukselle, kuin kesäisin. Suomen talvi on tunnetusti pitkä, kylmä ja pimeä, ja se asettaa hyvinvoinnille monia haasteita. Joka talvi kansan läpi vaeltaa influenssa ja kylmä sää saa ihmiset muutoinkin sairastumaan. Päiväkodeissa, kouluissa, armeijan tiloissa ja työpaikoilla flunssat tarttuvat lisäksi helposti henkilöstä toiseen. 

Katsotaan siis seuraavaksi tapoja, joilla voit pysyä terveenä tänä talvena ja välttää pimeydestä johtuvaa alakuloa.

Pelaaminen ja harrastaminen piristää mielialaa

Myös talvisin on hyvä harrastaa ja pitää kroppansa ja mielensä aktiivisena. Koska ulkona on kylmä, moni voi hakea mielenkiintoista tekemistä sisätiloista. Yksi asia mikä piristää varmasti mielialaa, on pelaaminen. On selvää, että kaikenlaiset jännittävät pelit, kuten kolikkopelit netissä saavat arjen haasteet unohtumaan. Esimerkiksi osoitteesta https://mr.bet/fi löytyy kolikkopelit, joita voi pelata suomen kielellä. Suomalaiset kolikkopelit mahdollistavat modernien pelien pelaamisen netissä ilman kielitaitoa ja tarjoavat samalla aivoille pientä jumppaa. 

Kolikkopeli netissä ei suinkaan ole ainoa tarjolla oleva vaihtoehto, jota voi pelata kotona sisätiloissa. Saman asian ajaa erilaiset lautapelit ja muut kotona jännitystä tuovat harrastukset. Kotona pelaaminen ja harrastaminen saavat siinäkin mielessä aikaan win-win-tilanteen, että kotona myöskään erilaiset pöpöt eli bakteerit eivät jyllää niin pahoin.

Runsas vitamiinimäärä ennaltaehkäisee

Influenssan torjuntaan ruokavalion ja vitamiinien avulla on monia tehokkaita keinoja. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, on avainasemassa. Nämä ruoka-aineet sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. 

  • Erityisen tärkeitä ovat C-vitamiini, jota löytyy esimerkiksi appelsiineista ja paprikoista, sekä D-vitamiini, jota saadaan muun muassa kalasta ja D-vitamiinilla rikastetusta maidosta.
  • Sinkki on toinen tärkeä hivenaine, joka auttaa immuunijärjestelmää toimimaan oikein. Sinkkiä saa esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä ja täysjyväviljatuotteista. 
  • Probioottiset tuotteet, kuten jogurtti ja hapankaali, voivat auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä, mikä on tärkeää immuunijärjestelmän kannalta.

Veden juominen auttaa elimistöä lisäksi poistamaan kuona-aineita ja ylläpitämään solujen toimintaa. On myös suositeltavaa välttää liiallista sokerin ja prosessoitujen ruokien saantia, sillä ne voivat heikentää immuunijärjestelmää. Moni sortuu harmittavasti syömään liikaa herkkuja paikatakseen talven aiheuttamaa alakuloaan, mutta tämä voi herkistää sairastumiselle.

Lisäravinteiden, kuten vitamiinivalmisteiden, käyttö voi olla hyödyllistä, erityisesti jos ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lisäravinteet eivät korvaa terveellistä ruokavaliota, vaan ne ovat vain täydennystä siihen.

Liikunnan ja riittävän unen merkitys

Liikunta ja uni ovat avainasemassa terveenä pysymisessä talvisin. Liikunnan merkitys on monipuolinen: se vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa verenkiertoa ja edistää yleistä hyvinvointia. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus, kuten kävely, juoksu tai jooga, voi lisätä kehon vastustuskykyä infektioita vastaan. Liikunta myös vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja vähentävät stressiä, joka on tunnettu immuunijärjestelmän heikentäjä.

Yhtä tärkeää kuin liikunta on riittävä ja laadukas uni. Nukkuessa keho ja mieli palautuvat päivän aherruksesta ja rasituksista. Hyvä yöuni tukee immuunijärjestelmän toimintaa, ja auttaa kehoa torjumaan taudinaiheuttajia. Unen aikana keho tuottaa myös tärkeitä immuunisoluja, jotka ovat välttämättömiä infektioiden torjunnassa.

Varsinkin Suomen kylmässä talvessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota näihin kahteen terveyden peruspilariin. Kylmä sää, vähäinen auringonvalo ja D-vitamiinin puute voivat haastaa kehon puolustuskykyä, mutta säännöllinen liikunta ja riittävä uni voivat merkittävästi vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa ehkäisemään sairastumista. Lisäksi ne tukevat henkistä hyvinvointia, mikä on yhtä tärkeää yleisen terveyden kannalta.

Muista hyvä käsihygienia

Hyvä käsihygienia on olennainen osa terveyden ylläpitämistä erityisesti Suomen kylmissä talviolosuhteissa flunssien levitessä. Kuten jo lapsille koulussa opetetaan, käsien pesu saippualla ja vedellä on yksinkertainen, mutta tehokas keino vähentää tartuntatautien, kuten flunssan ja muiden hengitystieinfektioiden, leviämistä. Saippua ja vesi poistavat tehokkaasti likaa, bakteereja ja viruksia iholta. Käsiä tulisi pestä huolellisesti vähintään 20 sekunnin ajan, erityisesti yskimisen, aivastamisen, nenän niistämisen jälkeen, ennen ruoanlaittoa ja ateriointia, sekä WC-käynnin jälkeen.

Kun saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, alkoholipohjaiset käsidesiaineet ovat hyvä vaihtoehto. Käsidesien käytöstä onkin tullut monille suomalaisille tapa viime vuosien aikana. Käsidesit tappavat useimmat bakteerit ja virukset, ja niiden käyttö on helppoa ja nopeaa. Käsidesiä käytettäessä on varmistettava, että se sisältää vähintään 60 % alkoholia tehokkuuden takaamiseksi. On tärkeää levittää käsidesi koko käden pintaan ja hieroa käsiä yhteen, kunnes ne ovat kuivat.

Käsihygienian perusperiaatteiden noudattaminen on erityisen tärkeää talvella, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa ja lähikontaktissa toistensa kanssa, mikä lisää tartuntojen riskiä. Esimerkiksi kuntosalilla kaikki käyttävät vuoron perään samoja käsikahvoja tuoden niihin omat bakteerinsa.

Lämmintä päälle

Pysyäksesi terveenä tänä talvena, on tärkeää pysyä lämpimänä ja suojata iho kylmältä säältä. Pukeutuminen kerroksittain on avainasemassa tässä. Aloita ohuella alusasukerroksella, joka siirtää kosteutta pois iholta, ja lisää sen päälle eristäviä kerroksia, jotka pitävät kehon lämpimänä. Päällimmäisenä kerroksena käytä tuulen- ja vedenpitävää vaatetta suojaamaan ulkoisilta sääolosuhteilta. Älä unohda myöskään lämpimiä asusteita kuten pipoja, käsineitä ja huiveja, jotka suojaavat päätä, käsiä ja kaulaa kylmältä. 

Kerrospukeutuminen auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa ja vähentää riskiä sairastua vilustumiseen tai muihin talvisiin vaivoihin. Kun olet ulkona, muista myös pysyä liikkeessä pitääksesi verenkierron vilkkaana ja lisätäksesi lämmöntuotantoa. Kylmyys iskee nopeasti, jos vain pysyy paikallaan. Pukeutumalla oikein ja pysymällä liikkeessä, nautit myös talvesta aivan eri tavalla.

On siis olemassa monia hyviä tapoja pysyä terveenä tänä talvena. Itsensä pitäminen aktiivisena, pelaaminen, esim. jännittävä kolikkopeli, hyvä ruokavalio, vitamiinit, uni, liikunta, hyvä käsihygienia ja lämmin pukeutuminen ovat jo yksistään hyvä keinovalikoima pitää mieli ja keho virkeänä läpi pimeän ja kylmän talven. On myös hyvä muistaa, että teki mitä tahansa, joskus bakteerien pääsemistä omaan järjestelmään ei yksinkertaisesti voi estää.