Uno historia

Uno korttipakat
Sana “Uno” tarkoittaa Espanjan ja Italian kielellä numeroa yksi. Uno on saanut nimensä yhdestä pelin keskeisestä säännöstä: pelaajan, jolla on kädessään enää yksi kortti, tulee huutaa Uno, jotta muut pelaajat tietävät, että pelaaja on voittamassa käden. Lopulta pelaaja, joka kerää ensimmäisenä itselleen 500 pistettä, voittaa koko pelin.

Mistä Uno historia alkoi?

Vuonna 1971 Yhdysvalloissa, Readingin kaupungissa Ohiossa, Merle Robbins sai loistavan ajatuksen pelattuaan perheen suosikkipeliä Crazy Eightsiä. Crazy Eights -niminen peli on käytännössä samanlainen kuin nykyinen Uno peli, mutta Merle muokkasi peliä niin, että kuningaskortti toimi suunnanvaihtokorttina, rouvakortti toimi ohituskorttina ja ässäkortit toimivat jokerikortteina. Robbinsit pelasivat pitkään Crazy Eightsiä muunnelluin säännöin, sillä he pitivät pelin yksinkertaisuudesta ja helppoudesta.

Uno pelin keksijä otti ison riskin

Crazy Eights -peliä muutettuaan Merle tajusi, että on kehittänyt täysin uudenlaisen pelin. Merle otti vaimonsa kanssa ison riskin päätettyään kehittää ideaansa eteenpäin. He painattivat 5000 korttipakkaa Uno peliä, jättivät Ohion taakseen ja suuntasivat Texasin kautta Floridaan kokeilemaan onneaan. Robbinsit viettivät Floridassa aikaansa myyden ja esitellen kehittämäänsä Uno peliä. Koska vaihtoehtoja ei ollut ja rahaa tarvittiin kipeästi, päättivät Robbinsit myydä oman talonsa ja siitä saaduilla rahoilla he hankkivat itselleen asuntoauton, jossa he majoittuivat matkansa ajan. Tällä rahalla Robbinsit rahoittivat myös kehittämänsä korttipelin tuotantokustannuksia. Ison riskin ottaminen kannatti, sillä palatessaan Ohioon Robbinsit olivat saaneet myytyä kaikki valmistamansa korttipakat. Kotiin palattuaan he päättivät valmistaa lisää korttipakkoja edellisten mentyä kuin kuumille kiville.

Uno historia ja pelin kasvava suosio

Vaikka Uno tuotti Robbinsien perheelle hieman ylimääräistä rahaa, räjähti Unon tuotto ja suosio kunnolla vasta, kun International Games -nimisen yrityksen luoja Bob Tezak ryhtyi markkinoimaan Unoa. Merle Robbins myi pelinsä oikeudet vuonna 1972 eteenpäin Tezakin luomalle yritykselle saaden siitä 50 000 dollaria ja lupauksen 10 sentin rojaltimaksusta jokaisesta myydystä korttipakasta.

Muutettuaan pelin ulkonäköä ja pakkausta Tezak sai markkinoitua peliä vielä enemmän ja vieläpä erittäin onnistuneesti. Vuonna 1980 Uno pelin myynti ampaisi suureen kasvuun tuottaen Merle Robbinsille 10 sentin rojalteja jokaisesta myydystä korttipakasta. Vuonna 1992 Uno siirtyi Mattel-nimisen yrityksen omistukseen sen ostettua International Gamesin toiminnan kokonaan itselleen.

Nykyään Uno yksi maailman suosituimmista peleistä ja siitä on kehitetty monta eri peliversiota ilahduttamaan perheitä.

Uno pelistä on kehitetty monta eri versiota

Uno peliä voi pelata perinteisten korttien lisäksi nykyään myös internetissä, mobiililaitteella sovelluksen muodossa, sekä tablettitietokoneella niille suunnitellulla sovelluksena. Useimmiten sovelluksella pelattava Uno peli on kuitenkin yksinpeli ja se pelataan automaattia vastaan. Internetissä on mahdollista pelata toisia ihmisiä vastaan ja se onkin hyvä vaihtoehto, kun haluaa saada hieman aidompaa tunnelmaa peliin. Riippuen pelin tekijästä pelaaminen on yleensä täysin ilmaista.

Usein kysytyt kysymykset

Unon kehitti Merle Robbins vuonna 1971. Robbins asui perheineen Readingin kaupungissa Ohion osavaltiossa.
Uno peli on ollut monen perheen suosikki jo monta vuotta: moni onkin pelannut Uno peliä jo lapsesta lähtien. Uno peli on vuosien ajan ollut vakiopeli suomalaisten kaapeissa ja Suomessa myydään Uno pelin monia eri versioita.
Yleensä Uno peliä pelaa pieni porukka, esimerkiksi kolme tai neljä henkilöä kerrallaan. Hauskuutta peliin tuo lisää, kun enemmän ihmisiä liittyy peliin mukaan. Uno peliä voi pelata jopa kymmenen pelaajaa kerrallaan.

Uno pelin korttipakassa on 112 korttia, joista numerokortteja on 76. Erikoiskortteja pakassa on yhteensä 32 korttia. Pakassa on myös neljä tyhjää valkoista korttia, joita voi käyttää uudelleen. Voit käyttää valkoisia kortteja korvaamaan rikkoutuneen tai kadonneen kortin. Voit myös kirjata tyhjälle kortille omat säännöt peliisi tuomaan jännitystä pelaajien kesken.