Spiderpasianssi

Spiderpasianssi

Spiderpasianssi on yksi suosituimmista pasianssipeleistä eli yksin pelattavista korttipeleistä. Tämä jännittävä peli tarjoaa juuri sopivasti haastetta niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pelaajille, sillä sen vaikeustasoa voidaan helposti muuttaa itselle sopivaksi. Mutta miten tämä pasianssi sitten todellisuudessa toimii ja millaisilla säännöillä sitä pelataan? Sitä lähdetään selvittämään tässä artikkelissa.

Spiderpasianssi säännöt ja peliohjeet

Spiderpasianssi vaatii kärsivällisyyttä ja strategista ajattelua, vaikka sen säännöt ovatkin suhteellisen yksinkertaiset. Tätä yksinpeliä pelataan kahdella tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita, eli yhteensä pelissä on mukana 104 korttia. Alussa kortit jaetaan kymmeneen pinoon pöydälle niin, että neljässä pinossa on kuusi korttia ja kuudessa pinossa viisi korttia. Jokaisen pinon päällimmäinen kortti käännetään kuvapuoli ylöspäin. Pelistä löytyy sekä helppo, keskivaikea että vaikea muunnelma.

Tämän pasianssipelin tavoitteena on järjestää kortit laskevaan järjestykseen maittain kuninkaasta ässään. Kun onnistut muodostamaan tällaisen pinon, se poistetaan pöydältä. Peliä jatketaan tätä rataa, kunnes kaikki kortit on saatu poistettua. Spiderpasianssi voi kuitenkin päätyä myös tappioon, mikäli mahdollisia siirtoja ei ole enää jäljellä.

Tämä peli vaatii taktikointia ja hyviä hermoja, aivan kuten esimerkiksi Shakki. Jos kaipaat strategista peliä kahdelle hengelle, shakki voikin olla erinomainen vaihtoehto. Jos haluat tietää, Kuinka pelata shakkia, voit käydä erikseen tutustumassa kyseiseen aiheeseen. Nyt on kuitenkin aika jatkaa Spiderpasianssin parissa.

Kuinka peli etenee?

Peli alkaa korttien jakamisella. Kun muodostelma on valmis, voit alkaa siirtelemään kortteja pinosta toiseen laskevassa järjestyksessä. Esimerkiksi ruutu 7:n päälle voi laittaa ruutu 6:sen. Voit myös siirtää useamman kortin kerrallaan, mikäli ne ovat maittain oikeassa järjestyksessä. Kun et voi enää tehdä uusia siirtoja näkyvillä olevista korteista, voit jakaa uuden rivin kortteja kääntöpakasta. Tämä tuo peliin uusia vaihtoehtoja, mutta voi samalla jättää aiempia kortteja jumiin, joten sitä tulisi käyttää harkiten.

Pelin edetessä pyritään muodostamaan mahdollisimman monta valmista pinoa kuninkaasta ässään. Jokainen valmis pino poistetaan pelistä, mikä tuo lisää tilaa ja mahdollisuuksia uusille siirroille. Peli jatkuu tätä rataa, kunnes se joko menee läpi tai mahdollisia siirtoja ei ole enää jäljellä.

Parhaat vinkit Spiderpasianssin läpäisyyn

Spiderpasianssissa kehittyminen vaatii harjoittelua, kärsivällisyyttä sekä strategista ajattelua. Näillä vinkeillä voit kuitenkin pyrkiä parantamaan omaa peliäsi:

  • Pyri avaamaan käännetyt kortit mahdollisimman nopsasti. Mitä enemmän kortteja on vapaana, sitä enemmän sinulla on myös vaihtoehtoja.

  • Yritä tyhjentää yksi pino kerrallaan. Poistettu pino antaa sinulle enemmän liikkumatilaa pelialustalla.

  • Vältä eriväristen korttien pinoamista päällekkäin, mikäli vain mahdollista. Tämä voi nimittäin estää tärkeiden siirtojen tekemisen myöhemmin.

  • Käytä tyhjiä paikkoja strategisesti. Ne ovat esimerkiksi hyviä varastopaikkoja, joihin kortteja voidaan siirtää väliaikaisesti.

  • Älä hätiköi uusien korttien jakamista, vaan käytä ensin kaikki mahdolliset siirrot näkyvillä olevista korteista.

Mitä tehdä, jos mikään kortti ei sovi?

Jos tulet sellaiseen pattitilanteeseen, ettei yksikään siirto ole enää mahdollinen, älä huoli. Tämä on osa peliä. Tällöin kannattaa ottaa syvä henkäys ja rauhoittua. Tämän jälkeen tarkista vielä huolella, josko jokin siirto olisi jäänyt huomaamatta. Jos yksikään siirto ei edelleenkään ole mahdollinen, voit jakaa uuden rivin kääntöpakasta, mikäli siinä on vielä kortteja jäljellä. Jos myös kääntöpakka on käytetty loppuun, eikä siirtoja ole enää jäljellä, on peli ikävä kyllä hävitty.

Pisteiden lasku ja pelin lopetus

Spiderpasianssia voidaan pelata myös pisteytyksellä. Tällöin peli alkaa 500 pisteellä ja saat 100 pistettä jokaisesta poistetusta pinosta. Toisaalta jokainen tekemäsi siirto, mukaan lukien uusien korttien jakaminen, vähentää pisteitäsi yhdellä. Peli päättyy, kun olet onnistunut poistamaan kaikki kortit tai kun mahdollisia siirtoja ei ole enää jäljellä. Tavoitteena on saada mahdollisimman korkea pistemäärä. Mitä vähemmän siirtoja siis teet, sitä enemmän sinulle jää pisteitä. Monissa Spiderpasianssin digitaalisissa versioissa on sisäänrakennettu pisteytysjärjestelmä, joka voi auttaa kehittämään omia pelitaitoja.

Spiderpasianssi muunnelmat

Aivan kuten monista muistakin korttipeleistä, myös Spiderpasianssista löytyy useampia erilaisia muunnelmia. Tämän pelin muunnelmat koskevat lähinnä sen vaikeustasoa, sillä peliä voidaan pelata joko helppona, keskitasoisena tai vaikeana variaationa. Helpossa muunnelmassa mukana on vain yhden maan kortteja, kun taas keskitason peliin otetaan mukaan kaksi eri maata. Pelin vaikeinta versiota pelataan kaikkien neljän maan välityksellä, mikä huomattavasti vaikeuttaa sen läpäisemistä. Näiden eri muunnelmien ansiosta peli soveltuu lähestulkoon kaikille. Jokainen voi itse valita omiin mieltymyksiinsä ja taitotasoonsa sopivan version.

Spiderpasianssi

Pelaa helposti netissä

Nykyään Spiderpasianssia on helppo pelata myös netissä, minkä ansiosta se on helposti saatavilla missä ja milloin tahansa. Monet sivustot tarjoavat ilmaisia versioita tästä suositusta pelistä, joita voidaan pelata suoraan oman selaimen kautta. Nettiversioiden etu on se, että ne laskevat pisteet automaattisesti ja tarjoavat usein erilaisia vaikeustasoja. Omaa aikaa ei myöskään tarvitse kuluttaa korttien jakamiseen, sillä myös se hoituu näppärästi tietokoneen välityksellä. Pelasitpa sitten netissä tai fyysisellä korttipakalla, Spiderpasianssi on loistava tapa rentoutua ja tarjota itsellesi viihdyttävää aivojumppaan.