Uno suunnanvaihto-kortti on helppo tunnistaa kuvasta, jossa on kaksi nuolta, jotka kertovan suunnan vaihtamisesta. Tämä kortti löytyy pakasta neljässä eri värissä, eli sinisenä, keltaisena, punaisena ja vihreänä. Kunkin väristä suunnanvaihto-korttia löytyy pakasta kaksi kappaletta.
Pelin korttipakkaan on siis kätketty yhteensä kahdeksan tällaista pelikorttia. Se ei siis satu käteen aivan jokaisella kierroksella, mutta onnekkaat pääsevät nauttimaan sen käyttämisestä. Tämän pelikortin saa asettaa toisen samanvärisen kortin päälle tai toisen suunnanvaihto-kortin päälle.
Kun tällainen kortti asetetaan pöydälle, vaihtuu pelin suunta saman tien. Jos peli kulki ensin vasemmalta oikealle, kääntyy se nyt kulkemaan oikealta vasemmalle, kunnes seuraavan kerran käytetään samanlainen kortti.
Uno reverse card eli Unon suunnanvaihtokortti on yksi pelin jännittävimmistä korteista. Tiivistimme kortin ominaisuudet seuraavaan listaan:
Kortin voi pelata, eli laittaa vuorollaan korttipinon päällimmäiseksi, kun se sopii paikoilleen värinsä tai arvonsa osalta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sininen suunnanvaihtokortti sopii sinisten korttien tai toisen suunnanvaihtokortin päälle ja niin edelleen. Mikäli pelissä on vain kaksi pelaajaa, reverse card saa hieman toisenlaisen merkityksen, koska suunnan vaihtamisella ei ole käytännössä merkitystä. Tällöin kortti toimii kuten ohituskortti, eli vastapelaajan vuoro jää välistä.
Tämä erikoiskortti kannattaa säilyttää siihen saakka, kunnes sen käytöstä hyötyy mahdollisimman paljon. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos joku pelaajista huutaa ”Uno” ja seuraavaksi olisi hänen pelivuoronsa. Näin voi viivyttää pelin loppumista.
Toinen hyvä hetki käyttää suunnanvaihto-kortti on silloin, jos omassa kädessä ei ole muita sopivia kortteja ja se on käytännössä ainoa kortti, joka käy pöydälle. Tällöin ei kannata alkaa pihtaamaan korttia, vaan se kannattaa laittaa pöytään. Voit myös taktikoida ja miettiä, kenellä on vähemmän erikoiskortteja ja vaihtaa suuntaa sen mukaan. Näin saatat välttyä siltä, että pelaaja antaisi sinulle nostokortin. Tästä syystä Uno on jännittävä korttipeli, ja monilla on omat salaiset taktiikkansa voittamiseen.
Unon suunnanvaihtokortti voi auttaa pelaajaa jopa voittamaan pelin, ja parhaimmillaan kortin avulla voi hidastaa toisten mukana olevien peliä, ja viivyttää viimeisen kortin laittamista pöytään. Kortin hyödyt saa itselleen kuitenkin vain, jos se osaa pelata pöytään oikealla hetkellä.
Tässä juuri piileekin Unon hauskuus: valinnoilla on aina seurauksia, mutta toisaalta niitä ei voi ennustaa sataprosenttisen varmasti. Varmaa on kuitenkin se, että Uno reverse card on pelissä iso etu, eikä kortin saamista kannata harmitella. Korttia ei myöskään kannata pantata liian pitkään odottaen aina vain parempaa tilaisuutta. Näin toimien vaarana on, että korttia ei lopulta pääse käyttämään lainkaan, ja joku vie harmillisesti voiton nenän edestä.
Uno reverse card on someaikana houkutellut myös runsaasti meeminikkareita keksimään toinen toistaan osuvampia meemejä kortin inspiroimana. Niitä löytyy verkosta runsaasti googlettamalla “uno reverse card meme”. Meemejä on kuva-, video- ja tekstimuodossa ja ne leviävät erityisesti sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Meemit ovat yleensä nokkelia, ja ne saavat näkemään ympäristön ilmiöineen uudessa valossa. Uno reverse card meme jakaa tietysti lisäksi myös Unon ilosanomaa ja tekee peliä tiettäväksi niillekin, joille se on vielä toistaiseksi vieras.
Perusajatuksena Uno reverse card memessä on kääntää itselle tullut kielto, pakotus tai muu epätoivottu asia takaisin sen alkuperäiselle antajalle “no, you” -asenteella, eli vapaasti suomennettuna “en minä, vaan sinä”. Kun siis seuraavan kerran joku yrittää kieltää sinulta jotakin mieluisaa tai haluaa saada sinut tekemään jotakin ikävää, voit vain kaivaa suunnanvaihtokortin esiin ja katsoa, pelastaako se sinun pälkähästä! Jos ei pelastusta tulekaan, hyvä naurut ova ainakin todennäköinen vaihtoehto.