Paskahousu on suomalaisten keskuudessa suosittu korttipeli, jota voi pelata 3-5 pelaajaa. Sitä pelataan normaalilla 52 kortin pakalla. Peli on hyvin suosittu ja rakas suomalaisille. Tämä on varmasti syynä sille, että pelille on monta nimeä ja variaatiota. Paskahousu, Paskis, Valepaska, Pöytäpaska, Kaatopaska – mitä tahansa nimitystä käytätkin, niin kyseessä on aina sama kaikkien rakastama korttipeli. Kuten vanha sanonta kuuluu, että rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Mikä on paskahousu korttipeli?
Paskahousu-korttipelissä pelaajien tavoitteena on päästä ensimmäisenä eroon kädessä olevista korteista. Peli ja sen muunnelmat ovat helppoja oppia, ja jokainen oppiikin jonkin pelin versioista jossakin vaiheessa elämäänsä. Helppoutensa ja pelityylinsä vuoksi peli sopii mainiosti lähes kaikenikäisille pelaajille. Se on varmasti syy sille, että tätä suosittua korttipeliä on pelattu jo vuosikymmenien ajan suomalaisten kodeissa ja tapaamisissa. Pelin säännöistä on olemassa useita erilaisia muunnelmia. Monet niistä ovat testaamisen arvoisia, jos haluaa peliin lisäjännitystä, haasteellisuutta ja vaihtelua.
Peliä aloittaessa kannattaa aina sopia, mitä muunnelmaa ja millä säännöillä pelataan, jotta vältytään mielipahalta ja vänkäämiseltä pelin aikana. Joskus paskahousun sijaan on kiva pelata muuta, se voisi olla vaikka paarhat kasinot.
Miten paskahousua pelataan?
Peli alkaa sillä, että pelaajille jaetaan kortit – viisi korttia per pelaaja. Loppupakka laitetaan kuvapuoli ylöspäin nostopakaksi pöytään. Pelaajat lyövät vuorollaan kortteja kädestään pöytään. Pöydässä olevan kortin päälle voi lyödä joko samalla silmäluvulla olevan kortin tai suuremman kortin. Usein pelataan niin, että kuvakortin (J-D-K) voi lyödä vasta kahdeksikon päälle. Lyöntivuoronsa päätteeksi pelaaja nostaa nostopakasta niin monta korttia, että hänellä on taas viisi korttia kädessään.
Pöydässä olevan pakan voi kaataa kympillä tai neljällä samalla silmäluvulla olevalla kortilla, jos päällimmäinen kortti on silmäluvultaan 3-9. Jos päällimmäinen kortti on kuvakortti, niin kaadon voi tehdä ässällä tai neljällä samalla kuvakortilla. Neljä samaa korttia tarkoittaa sitä, että pöydässä on esimerkiksi jo kahden muun pelaajan lyömänä kaksi kahdeksikkoa ja vuorossa olevalla pelaajalla on kädessä kaksi lisää. Hän voi lyödä ne pöytään ja kaataa pakan. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi lyödä kaikki neljä pöytään kerralla, jos ne ovat hänellä. Neljällä kortilla kaataminen ei koske kakkosia, jotka ovat niin sanottuja kovia kortteja. Kaadon jälkeen pelaaja nostaa nostopakan päällimmäisen kortin avauskortiksi pöytään.
Mikäli pelaajalla ei ole sopivaa korttia kädessään, hän ottaa nostopakasta yhden kortin. Mikäli sekään ei sovi pöytään, pelaajan on nostettava pöytäpakka käteensä. Peliä voidaan pelata siihen asti, kun ensimmäinen pelaaja pääsee eroon korteistaan, tai kun jäljellä on vain yksi pelaaja, jolla on kortteja kädessään. Se pelaaja, jolla on eniten tai viimeisenä kortteja kädessään, on häviäjä ja niin sanotusti paskahousu.
Pelin aloittaminen
Peli aloitetaan sopimalla ensin, että mitkä Paskahousu-säännöt peliin otetaan. Tämän jälkeen pelaajille jaetaan viisi korttia kullekin. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessään. Pelivuorot lähtevät kiertämään myötäpäivään.
Pelin kulku ja säännöt
Peli etenee niin, että pelaaja koettaa lyödä pelivuorollaan kädestään kortin pöydässä olevan kortin päälle. Kortin tulee olla silmäluvultaan sama tai suurempi, kuin pöydässä oleva kortti. Kuvakortteja saa lyödä vasta kahdeksikon päälle. Lyöntivuoronsa jälkeen pelaaja nostaa nostopakasta uuden kortin, jotta hänellä on taas viisi korttia kädessään. Nostoa ei tehdä, jos nostopakka on loppu.
Mikäli pöydässä on päällimmäisenä kortti silmäluvultaan 3-9, pelaaja voi kaataa pakan kympillä. Jos päällimmäinen kortti on kuvakortti, kaadon voi tehdä ässällä. Kaadon voi tehdä myös lyömällä pöytään kädestään, niin että pöytään tulee päällimmäiseksi neljä samaa korttia (ei kuitenkaan kakkosia). Mikäli päällimmäinen kortti on kakkonen, sen päälle voi lyödä vain kakkosen tai pakka on nostettava.
Mikäli pelaajalla ei sopivaa korttia kädessään, hänen on nostettava nostopakasta yksi kortti. Mikäli sekään ei sovi, pelaajan on nostettava koko pöytäpakka käteensä.
Pelikierroksia jatketaan, kunnes ensimmäinen pelaaja pääsee eroon korteistaan tai mukana on enää yksi pelaaja, jolle on jäänyt kortteja käteen. Se pelaaja, jolla on eniten tai viimeisenä kortteja kädessään, on häviäjä ja niin sanotusti paskahousu.
Korttien merkitys
Kortit silmäluvultaan 3-9 ja kuvakortit ovat normaaleja pelikortteja paskahousussa. Ne voidaan lyödä pöytään neljä kerrallaan tai useampi kortti kerrallaan, jos pöytään tulee päällimmäiseksi neljä samaa korttia. Tällöin pakka kaatuu.
Kymppi ja ässä ovat niin sanottuja kaatokortteja, jotka pelataan yksittäin. Kympillä pakka kaatuu, jos päällimmäisenä on kortti silmäluvultaan 3-9, ja ässällä, jos päällimmäisenä on kuvakortti. Jos pelivuorossa oleva pelaaja lyö kaatokortin tyhjään pöytään, seuraavan pelaajan on nostettava se.
Kakkoset ovat puolestaan niin sanotusti kovia kortteja. Ne voidaan pelata yksitellen kaikkien muiden tavallisten korttien päälle, ja kakkosen päälle voi pelata vain toisen kakkosen. Kakkoset eivät kaadu kaatokortilla tai neljällä samalla.
Kenestä tulee paskahousu?
Paskahousu on se pelaaja, jolle jää eniten tai viimeisenä kortteja käteen kun peli päättyy. Joissakin variaatioissa paskahousu voi olla pelaaja, joka saa eniten pisteitä.
Strategiat ja vinkit pelaamiseen
Paskahousuun on muutamia strategioita ja vinkkejä, joilla voitat pelin ja et välttämättä aina joudu paskahousuksi. Tässä muutamia vinkkejä pelimenestyksen parantamiseksi:
- Keskity pienen arvon korttien pelaamiseen: Pienillä korteilla on todennäköisemmin samaa maata tai arvoa kuin pöydällä oleva kortti, joten niitä on helpompi päästä eroon. Pienillä korteilla kannattaa pelata aggressiivisesti.
- Pidä silmällä kakkosia: Kakkoset ovat pelin arvokkain kortti ja niitä voi pelata minkä tahansa kortin päälle. Käytä niitä viisaasti!
- Muista pöydällä olevat kortit: Seuraa, mitä kortteja on jo pelattu, jotta voit ennakoida, mitä kortteja muut pelaajat todennäköisesti pelaavat.
- Bluffaaminen: Joskus voi olla hyödyllistä bluffata kortin arvolla, jos uskot, että muut pelaajat uskovat sinut.
- Hallitse pakkaa: Jos mahdollista, yritä nostaa kortteja pakasta, jotka todennäköisesti auttavat sinua pääsemään eroon omista korteistasi.
- Pelaa kaatokortit ja kakkoset järkevästi ja kärsivällisesti.
- Seuraa toisten pelaajien pelityyliä ja koeta hyötyä heidän virheistään.
Paskahousun muunnelmia
Paskahoususta löytyy lukuisia muunnelmia ja jopa muunnelmien muunnelmia. Niillä peliin on saatu uutta mielenkiintoa, jännitystä ja haastavuutta. Ohessa esitellään muutama suosituin ja tavanomaisin muunnelma paskahoususta.
Valepaska eli kusihousu
Valepaska on laajalti tunnettu ja suosittu tapa pelata paskahousua. Siinä kortit pelataan selkäpuoli ylöspäin ja bluffaaminen on sallittua. Pelaajat voivat koettaa luottaa toisiinsa ja jatkaa peliä. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi tarkistaa lyödyn kortin. Jos kortti on se, mitä toinen pelaaja on ilmoittanut, tarkistuksen tekevä pelaaja joutuu nostamaan pakan. Jos toinen pelaaja on puolestaan bluffannut eli kortti ei ole se, mitä hän on sanonut, hän joutuu nostamaan pakan.
Punamusta paskahousu
Punamusta paskahousu on paskahousun muunnelma, jossa vain mustilla kympeillä, ässillä ja kakkosilla on erityiskortin merkitys. Punaiset kortit ovat tavallisia kortteja pelissä silmäluvullaan. Tämä muunnelma sopii parhaiten ehkä Valepaskaan, mutta voi olla myös hauska kokeilla sitä oikein päin pelattavassa, tavallisessa Paskahousussa.
Pöytäpaska
Pöytäpaskassa pelaajille jaetaan pöytään neljä korttia pöydälle kuvapuoli ylöspäin ja niiden päälle toiset neljä kuvapuoli ylöspäin. Peliä pelataan kuin normaalia paskahousua, kun käsikortit loppuvat. Silloin pelataan pöydässä olevat kahdeksan korttia. Kakkoset voidaan poistaa/vaihtaa pöytäkorteista niin sovittaessa.
Yhteenveto
Paskahousu on erittäin suosittu ja helposti opittava suomalainen korttipeli. Sitä voi pelata kahdestaankin, mutta pelin mielekkyyden ja jännityksen parantamiseksi peli soveltuu parhaiten 3-5 pelaajalle. Peli soveltuu kaikille pelaajille vauvasta vaariin. Peli on varmasti yksi niitä korttipelejä, jonka jonkin version jokainen oppii, ja jota pelaa jossakin elämän vaiheessa.
Paskahousu ja sen muunnelmat ovat mitä parhainta ajanvietettä peli-iltoihin tai illanistujaisiin niin perheen kesken kuin ystävien kanssa. Pelin saa laitettua pystyyn ventovieraidenkin kanssa vaikka pidemmällä juna- tai bussimatkalla.
UKK
Voiko paskahousussa lopettaa 2?
Peli jatkuisi ikuisuuden, jos pelissä on jäljellä vain kakkoset. Yleensä peli päättyy silloin, kun yksi pelaajista lyö kakkosen pöytään viimeisenä korttinaan.
Montako korttia paskahousussa?
Paskahousua pelataan normaalilla 52 kortin pakalla. Pelaajilla pitää olla vähintään viisi korttia kädessään niin pitkään kuin nostopakkaa on jäljellä.
Voiko paskahousua pelata kahdestaan?
Mikään ei estä pelaamasta paskahousua kahdestaan. Peli on kuitenkin mielekkäämpää ja hauskempaa useammalla pelaajalla.