Ristiseiska

Ristiseiska

Ristiseiska on yksi Suomen suosituimmista korttipeleistä. Siinä pelaajien tavoitteena on päästä eroon käsikorteistaan asettamalla niitä pöydän pinoihin arvojärjestyksessä seiskoista alas- ja ylöspäin. 

Mikä on Ristiseiska?

Ristiseiska on suomalainen korttipeli, jota tavallisesti pelataan 2-6 pelaajan kesken. Peliä pelataan tavallisilla 52 kortin pelikorteilla. Tavoitteena on päästä eroon korteistaan pelaamalla niitä pöydälle oikeassa järjestyksessä.

Miten sitä pelataan?

Ristiseiskan tarkoituksena on päästä eroon omista korteista ensimmäisenä. Normaali 52 kortin korttipakka jaetaan kaikkien pelaajien kesken viimeistä korttia myöten. Se, kenellä on ristiseiska, aloittaa pelin.

Jos pelaaja ei pysty asettamaan mitään korttia, hän joutuu ottamaan pantin, jonka arvo on 25 pistettä. Pantti voi olla esimerkiksi kynä pelipöytäkirjan pitoa varten. Jos joku muu tarvitsee panttia, se vapautuu, ja samalla pantin antanut pelaaja vapautuu sakkopisteistä.

Jos peliä pelataan ilman pistelaskua, eikä pelaaja pysty asettamaan korttia pöydälle, hän voi a) ottaa sattumanvaraisen kortin edelliseltä pelaajalta tai b) edellinen pelaaja voi antaa kortin (esim. iso- tai pieninumeroinen) pelaajalle riippuen säännöistä. Edellisellä pelaajalla on oltava vähintään kaksi korttia.

Jos pelaaja asettaa pöydälle kuninkaan tai ässän, hänen täytyy kääntää kyseinen pakka nurinpäin, minkä jälkeen hän saa pelata uuden vuoron. Hän voi myös päättää olla jatkamatta.

Joissakin muunnelmissa kasin voi lyödä pöydälle seiskan jälkeen, vaikka kuutosta ei olisikaan lyöty. Muiden pelaajien kanssa olisi tärkeää sopia etukäteen, mitä muunnelmaa pelistä pelataan ennen pelaamisen aloittamista. Lisää sääntöjä peleistä löydät täältä.

Ristiseiska säännöt

Pelin aloittaa ristiseiskan omaava pelaaja lyömällä sen keskelle pöytää. Tämän jälkeen jokainen pelaaja vuorollaan pelaa yhden kortin kerrallaan oikeassa järjestyksessä. Ensin pöytään lyödään minkä tahansa maan seiska, sitten kyseisen maan kuutonen, sen jälkeen kyseisen maan kahdeksikko, sitten kuutosen päälle numerojärjestyksessä 5-4-3-2-ässä ja kahdeksikon päälle järjestyksessä 9-10-J-Q-K. Kortit asetellaan pöydälle niin, että saman maan kortit ovat omissa pinoissaan seiskojen ala- ja yläpuolella, ja seiskat ovat vierekkäin. Pelaajan on pelattava kortti, jos hän siihen pystyy, eli kortteja ei saa tarkoituksella pantata. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa pelaaja ei voi pelata korttia (korttien pyytäminen tai pantin ottaminen) sekä ässän ja kuninkaan lyöminen, jolloin pelaaja voi pelata useamman kuin yhden kortin.

Pelin tavoite ja kulku

Kierroksen voittaa se pelaaja, joka pääsee ensimmäisenä korteistaan eroon. Pelin aloittaa se pelaaja, jolla on ristiseiska kädessään. Seuraavat pelaajat voivat laittaa pöytään seiskoja tai saman maan kuutosia. Kuutosten jälkeen pelaajat alkavat laittaa kahdeksikoita pöytään. Jos pelaaja ei voi pelata sopivaa korttia, hän voi pyytää kortteja muilta pelaajilta tai ottaa pantin. Jos pyydettävällä on enää yksi kortti, sitä ei tule antaa. Ässällä tai kuninkaalla saa pinon valmiiksi, jolloin se käännetään. Ässän tai kuninkaan lyödessään pelaaja saa halutessaan jatkaa vuoroaan.

Korttien jako pelin alussa

Aluksi koko pakka jaetaan pelaajien kesken. Kortteja ei saa näyttää muille. Jos pelaajia on vain kaksi, kortit jaetaan kolmeksi pakaksi: molemmille pelaajille jaetaan yksi pakka, ja kolmas ylimääräinen pakka jaetaan umpipakaksi, josta pelaaja nostaa kortin silloin, kun ei pysty lyömään pöytään yhtään korttia.

Kortin pyytäminen

Jos Ristiseiskaa pelataan ilman pistelaskua, eikä pelaaja pysty laittamaan korttia pöydälle, hänen täytyy ottaa sattumanvaraisesti joku kortti edeltävältä pelaajalta, tai edeltävä pelaaja voi antaa kortin pelaajalle (yleensä vastapelaaja valitsee jonkin iso- tai pieninumeroisen, tai jonkin muun pöydälle sopimattoman kortin) riippuen sääntötulkinnasta. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Ässän ja kuninkaan pelaaminen

Pelaaja voi joko kaataa kuninkaalla maakohtaisen pinon tai jättää sen pöytään. Useimmissa ristiseiskaversioissa; jos pelaaja päättää kaataa pinon kuninkaalla, ässä muuttuu numeroksi yksi. Jos hän jättää kortin pöytään, ässä on numero 14. Kaataessaan pinon pelaaja voi halutessaan jatkaa vuoroaan ja lyödä toisen kortin, mutta vuoroa ei ole pakko jatkaa.

Miten voitan Ristiseiskassa?

Ristiseiska on osittain tuuripeli, mutta tietynlainen taktikointi voi auttaa siinä voittamisessa. Mieti, mitä kortteja muilla on, ja tee valintasi sen mukaisesti. Seuraa tarkasti pelipöytää ja yritä päätellä, mitä kortteja muilla pelaajilla on. Pihtaamalla kortteja, joita vastustajasi tarvitsevat, voit hidastaa vastustajien etenemistä. Seuraa peliä ja ole valmis muuttamaan taktikointia tilanteen mukaan, sillä joustavuus ja sopeutuminen ovat avainasemassa voiton saavuttamisessa.

ristiseiska

Parhaat vinkit pelaamiseen

  1. Ristiseiskaa voi pelata monella eri tavalla, joten tarkistakaa yhdessä, mitä versiota pelaatte.
  2. Muista taktikoida pelatessasi. Yritä ennustaa vastustajiesi liikkeitä ja valitse lyötävä kortti sen mukaan.
  3. Älä paljasta liikaa omia korttejasi vastustajillesi. Pidä kortit huolellisesti piilossa ja yritä hämätä muita pelaajia tekemällä odottamattomia siirtoja.
  4. Ole valppaana ja seuraa tarkasti pelitilannetta. Huomioi, mitä kortteja muilla pelaajilla on, ja mikä voisi olla heidän seuraava siirtonsa.
  5. Harjoittelu tekee mestarin. Kuten kaikissa peleissä, myös Ristiseiskassa pelaaminen vaatii harjoittelua ja kokemusta. Pelaa usein ja opi virheistäsi, jotta voit kehittyä paremmaksi pelaajaksi.

Pantin rooli ristiseiskassa

Jos Ristiseiskaa pelataan pistelaskun kanssa, pelaajan on otettava 25 pisteen pantti, mikäli hän ei saa lyötyä pöytään yhtään korttia. Jos toinen pelaaja ei saa pelattua korttia, hän ottaa pantin siltä, kenellä se viimeiseksi oli. Sille pelaajalle, jolle pantti jää, tulee ylimääräiset 25 pistettä kierroksen loputtua. Pantti voi olla mikä tahansa esine, vaikkapa pistelaskussa käytettävä kynä.

Ristiseiska termejä

Ristiseiska tunnetaan myös nimillä kiusa, pihistys ja fan-tan. Muita ristiseiskalle ominaisia termejä ovat pantti ja pihtaaminen. ”Pantti” viittaa tilanteeseen, jossa pelaajan on annettava kortti vastapelaajalle, mikäli hän ei pysty pelaamaan korttiaan sääntöjen mukaisesti. ”Pihtaaminen” tarkoittaa korttien strategista pidättämistä kädessä, jotta vastustajat eivät pääse etenemään pelissä liian nopeasti. Tällainen taktiikka voi hidastaa pelin kulkua ja antaa pelaajalle itselleen etulyöntiaseman myöhemmissä vaiheissa.

Muunnelmia

Ristiseiskaa voi pelata joko pistelaskuversiona, jossa käytetään panttia, tai ilman pistelaskua, jolloin pelaaja ottaa toiselta pelaajalta kortin, kun ei saa pelattua korttia. Pistelaskussa ässä on yleensä arvoltaan 1, muut kortit nimellisarvonsa verran. Eräässä pantillisessa versiossa seiskoja, kutosia ja kaseja saa pihdata, jos pelaaja ottaa pantin. Näistä pelisäännöistä on kuitenkin sovittava etukäteen muiden pelaajien kanssa. Ristiseiskaa voi pelata myös kahden pelaajan versiona, mutta silloin peliä on muunneltava hieman. 

Ristiseiska kahdelle pelaajalle

Kahden pelaajan ristiseiskassa pelaajien on tärkeä luottaa toisiinsa, sillä huijaamista ei voi huomata helposti. Ristiseiska otetaan talteen ennen jakoa ja valmiiksi pöydälle. Kortit jaetaan kolmeen pakkaan: kaksi pelaajille ja yksi umpipakaksi. Peli etenee normaalisti, mutta etumies aloittaa pelin, koska ristiseiska on jo pöydällä. Aloituskortiksi käy risti-6 tai joku seiskoista. Mikäli pelaaja ei pysty lyömään korttia, hänen on nostettava kortti umpipakasta.

Yhteenveto

Ristiseiska on suosittu suomalainen korttipeli, jossa tavoitteena on päästä eroon käsikorteistaan asettamalla niitä pöydän pinoihin oikeassa järjestyksessä seiskoista ylös- ja alaspäin. Peliä pelataan 2-6 pelaajan kesken tavallisella 52 kortin pelikorttipakalla. Jos pelaaja ei voi pelata korttiaan, hän joutuu ottamaan pantin, joka voi olla esimerkiksi kynä pelipöytäkirjan pitoa varten. Peliä voi pelata myös ilman pistelaskua, jolloin pelaaja joutuu ottamaan kortin edeltävältä pelaajalta, jos ei pysty itse pelaamaan korttiaan. Ristiseiskaa voi pelata monella eri tavalla, ja harjoittelu tekee ristiseiskassakin mestarin, joskaan tuurin merkitystä korttien jaossa ei tule unohtaa.

UKK

Miten pelata Ristiseiskaa?

Ristiseiskan tavoitteena on päästä omista korteista eroon. Pelissä lyödään pöytään neljä seiskaa, joiden ala -ja yläpuolelle aletaan keräämään maakohtaisia pinoja numerojärjestyksessä. Seiskan alapuolelle kerätään yleensä kortit 6, 5, 4, 3, 2 ja A ja yläpuolelle 8, 9, 1, J ,Q  ja K. Pelaaja saa lyödä vain yhden kortin kerrallaan, ellei kaada korttipinoa, jolloin pelaaja saa uuden vuoron (hän voi valita myös jättää sen käyttämättä).

Onko Ristiseiska tuuripeli?

Ristiseiskassa pärjääminen on osittain kiinni tuurista, mutta osittain myös pelaajan taktinoinnista. Pelaajien saamat kortit jaetaan sattumanvaraisesti, joten alkutilanteessa on paljon tuuria mukana. Pelaajat voivat vaikuttaa pelin kulkuun tekemällä taktisia siirtoja. Esimerkiksi pelaaja voi muiden pelaajien pelaamista analysoimalla harkita, milloin on järkevää pelata tiettyjä kortteja tai säästää niitä myöhempää käyttöä varten. Korttien taktista säästämistä sanotaan pihtaamiseksi.

Montako korttia Ristiseiskassa jaetaan?

Ristiseiskassa korttien jakaminen riippuu pelaajien määrästä. Perinteisesti koko 52 kortin pakka jaetaan tasan pelaajien kesken. Kaksinpelissä kortit jaetaan kolmeen pakkaan, joista yksi on umpipakka