Hyvin monet tuntevat UNO korttipelin nuoruudestaan. Se on viihdyttänyt niin perheen kanssa vietettyjä iltoja kuten myös pelatessa vaikka koulussa ystävien kanssa. Alkuperäinen peli on viihdyttänyt jo useiden vuosikymmenien ajan, ja siitä on luotu ajan myötä muita viihdyttäviä muunnelmia.
Yksi hyvin mielenkiintoinen variaatio pelistä on tietenkin UNO flip. Se muistuttaa tietenkin alkuperäistä versiota, mutta se eroaa hyvin selkeän tekijän takia. Mikä tämä tekijä on, ja miten se vaikuttaa peliin? Me tulemme selvittämään tämän ja aivan kaiken muun liittyen tähän uskomattomaan korttipeliin.
UNO korttipeli on kehitetty alkujaan vuonna 1971 Yhdysvalloissa. Pelin takana on Merle Robbins, joka keksi pelin alkujaan pelattavaksi ystävien ja perheen kanssa. Mitä enemmän hän pelasi UNO peliä ystäviensä kanssa, sitä enemmän hän huomasi sille olevan kysyntää.
Merle Robbins laittoi omaa rahaansa alkujaan luodakseen virallisen UNO korttipakan myyntiä varten. Hän aloitti pakkojen myymisen omasta liikkeestään, mistä se levisi muihin pieniin liikkeisiin. Vuonna 1992 pelien ja lelujen suuryritys Mattel osti UNO korttipelin oikeudet.
Kun pelikierros on loppunut ja voittaja on selvillä, lasketaan häviäjien kortit yhteen. Häviäjien korttien yhteenlaskettu summa määrittää voittajan pisteet pelikierrokselta. Se pelaaja, joka saa ensimmäisenä 500 pistettä, on koko pelin voittaja.
Korttipeli Uno on äärimmäisen jännittävä, sillä peliä voi joko pelata hyvin monen kierroksen verran, ja jokainen pelikierros voi olla joko pitkä tai lyhyt. Joskus kierroksia ei tule kovin montaa, jos joku pelaaja onnistuu voittamaan kierroksen ajoissa, kun muilla pelaajilla on vielä suuri kasa kortteja jäljellä. Myös pelin erikoiskortit tuovat peliin jännittäviä käänteitä ja jännitys pysyy yllä koko pelin ajan.
Tämä periaate vaikuttaa tietenkin sekä perinteiseen vaihtoehtoon, että UNO Flip peliin, johon tulemme perehtymään tässä artikkelissa. Flip version nimi kertoo jo siitä, miten peli eroaa alkuperäisestä vaihtoehdosta. Nimittäin muuten pelit ovat samanlaiset, sisältäen saman tarkoituksen ja tietenkin erikoiskortit, ainoana erona ollen Flip pelin tietty erikoiskortti.
Nimittäin Flip versiossa on kortti nimeltään Flip, jolla kirjaimellisesti voidaan kääntää korttien puoli. UNO Flip pelin kortit nimittäin ovat kaksipuoleiset. Perinteiseltä vaikuttavaa puolta kutsutaan nimellä Light, ja toinen puoli on nimeltään Dark. Dark puoli on haastavampi, ja se voi muuttaa pelin tilanteen, jos siitä osataan ottaa hyöty taidokkaasti. Peli aloitetaan Light puolta käyttämällä, mutta tulemme perehtymään tähän asiaan enemmän myöhemmin artikkelissa.
Eri puolet eroavat toisistaan. Dark puoli on haastavampi kuin Light puoli, mutta niillä on joitakin yhtäläisyyksiä. Loppujen lopuksi peli jatkuu samanlaisena molempia puolia käytettäessä. Molemmat sisältävät sekä perinteisemmät numerolliset kortit kuten myös erikois kortit. Tarkalleen kortit sisältävät seuraavat kortit:
Peli aloitetaan Light -puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että pelin alkaessa Dark-puoli toimii korttien selkänä. Peli alkaa valitsemalla jakaja. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti niin, että jokainen pelaaja nostaa yhden kortin, minkä jälkeen he paljastavat, minkä kortin he nostivat. Se pelaaja, joka nosti korkeimman kortin, toimii jakana.
Jakaja sekoittaa kortit, ja jakaa jokaiselle pelaajalle seitsemän korttia. Pelaaja itse näkee korttien Light puolen, kun taas vastustajat näkevät pelaajan Dark kortit. Loput korteista asetetaan nostopakaksi niin, että Dark puoli on ylöspäin. Nostopakasta nostetaan yksi kortti ja asetetaan Light-puoli ylöspäin poistopakaksi. Tämän jälkeen peli voidaan aloittaa, ja pelin aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja.
Riippumatta siitä, kummalla puolella peliä pelataan, pelaaminen tapahtuu aina samanlaisella tavalla. Toisin sanoen pelaajan pitää asettaa kädestään sopiva kortti poistopakan päälle. Jos he eivät voi asettaa korttia, heidän pitää nostaa kortti nostopakasta. Jos nostamasi kortti voidaan asettaa suoraan poistopakkaan, voit niin tehdä. Muussa tapauksessa kortti jää käteesi.
Korttien pitää olla aina samaa väriä tai samaa maata, ellei kyseessä ole varta vasten kortti, joka voidaan asettaa minkä vain kortin päälle. Esimerkiksi keltaisen ykkösen päälle voidaan asettaa keltainen erikoiskortti tai punainen ykkönen.
Voit aina päättää olla pelaamatta korttia, jos et jostain syystä halua niin tehdä. Tässä tapauksessa sinun pitää nostaa kortti nostopakasta, aivan kuten sinulla ei olisi korttia, joka sopii pelattavaksi.
Eri erikoiskorteilla on toiminnot. Draw eri nostokortti tarkoittaa sitä, että seuraava pelaaja joutuu nostamaan kortin mainitsevan numeron verran kortteja, ja he menettävät vuoronsa. Reverse kortti tarkoittaa pelin suunnan vaihtamista. Skip kortti tarkoittaa sitä, että seuraava pelaaja menettää vuoronsa.
Wild kortti puolestaan tarkoittaa sitä, että sen pelannut pelaaja saa valita uuden värin asettamalla tämän värisen kortin. Wild Draw kortti tarkoittaa sitä, että pelaaja saa valita värin, ja että seuraava pelaaja nostaa kortin kertoman määrän verran kortteja käteensä. Flip kortti tietenkin tarkoittaa sitä, että korttien puolta vaihdetaan.
Dark puolen Skip Everyone kortti tarkoittaa sitä, että kaikkien pelaajien vuoron yli hypätään. Toisin sanoen sen pelannut pelaaja pelaa toisen vuoron välittömästi. Wild Draw Color kortti tarkoittaa sitä, että seuraava pelaaja joutuu nostamaan niin kauan, kunnes he saavat kortin, jonka värin sinä olet valinnut. Tämä kortti voidaan kuitenkin pelata vain silloin, jos sinulla ei ole yhtään korttia, joka sopii väriltään poistopakkaan!
UNO peleihin liittyy yksi hyvin tärkeä sääntö, jonka monet pelaajat unohtavat silloin tällöin. Nimittäin aivan kuten Bingo peleissä, myös UNO pelissä huudetaan. Jos pelaajalla on vain yksi kortti kädessä, heidän tulee aina huutaa UNO. Jos unohdat huutaa tämän, sinun tulee nostaa kaksi korttia.
Varsin monet lopettavat UNO pelin pelaamisen yhteen kierrokseen, päättäen pelin voittaneen se pelaaja, joka pääsi aluksi eroon kaikista korteistaan. Pelin oikeat säännöt eivät kuitenkaan ole iha näin yksinkertaiset.
Nimittäin koko peli voi koostua monista kierroksista. Koko pelin voittanut pelaaja on se, joka on onnistunut keräämään 500 pistettä ensimmäisenä. Pisteet koostuivat pelaajille sen mukaan, mitä kortteja muilla vastustajilla on kädessään.
Numerolliset kortit antavat voittavalle pelaajalle numeron verran pisteitä. Draw One tuo 10 pistettä. Draw Five, Reverse, Skip, ja Flip tuovat kaikki 20 pistettä. Skip everyone antaa voittajalle 30 pistettä. Wild kortti antaa 40 pistettä, Wild Draw Two 50 pistettä, ja Wild Draw Color antaa 60 pistettä.
UNO on hyvin viihdyttävä peli, jolla voidaan testata ystävyyssuhteiden kestävyyttä hauskalla tavalla. Se on tarpeeksi yksinkertainen, joten jopa nuoremmat pelaajat tulevat ymmärtämään pelin säännöt helposti. Kuitenkin eri säännöt, varsinkin UNO Flip versiossa tekee pelistä hauskan myös kokeneille pelaajille.
Suositusta Uno-korttipelistä löytyy muutamia suosittuja versioita perinteisempien tavallisen Unon ja Uno Flipin lisäksi. Yksi suosittu versio on Uno Attack, joka tunnetaan myös nimellä Uno Extreme muutamilla markkina-alueilla kuten Kanadassa ja Isossa Britanniassa.
Pelipakkauksessa tulee normaalien Uno-korttien mukana elektroninen korttien ampuja, joka vapauttaa sattumanvaraisesti 0-12 korttia napin painalluksella sekä valikoima erilaisia toimintakortteja. Kaikkiaan paketissa on 112 korttia ja korttien ampuja.
Uno Attackissa yhdistyy perinteisen Uno-pelin pelattavuus korttien arvaamattomuuteen ja hauskoihin yllätyksiin kortteja ”ammuttaessa”. Toimintakortit tuovat myös oman jännityksensä peliin. Toimintakortteja ovat:
Hylkää kaikki/”Discard All”. Tällä kortilla pääset eroon halutessasi kaikista samanvärisistä korteista.
Käänteinen/”Reverse”. Pelisuunnan kääntökortti kuten perinteisessä Unossa.
Ohita/”Skip”. Tämän kortin ilmestyessä pöytään ohitetaan seuraava pelivuorossa oleva pelaaja.
Villi/”Wild”. Tämän kortin voi lyödä minkä tahansa värin päälle.
Lyö 2/”Hit 2″. Seuraavana vuorossa olevan pelaajan tulee ”ampua kortteja” eli ottaa kortteja ”ampujasta” kahdesti.
“Wild Attack-Attack”. Voit valita hyökkäyksesi kohteeksi haluamasi kanssapelaajan ja päättää pelattavan värin. Käännä ”korttien ampuja” kohti hyökkäyksesi kohdetta ja ja paina ”ampujan” nappia kahdesti. Kohteen on kerättävä kaikki ”ampujasta” tulleet kortit käteensä.
Perinteisessä Unossa ja Uno Flipissä pelaaja nostaa kortin nostopakasta, kun käsikorteista ei löydy pelattavaa korttia. Uno Attackissa pelaajan on painettava korttien ampujan painiketta ja hän saattaa saada 0-12 korttia käteensä.
Uno Attack, joka tunnetaan myös nimellä Uno Extreme, tuo uutta jännitystä pelihetkiin ja perinteiseen Uno-peliin sähköisellä korttien ampujallaan ja uusilla toimintakorteillaan. Nämä uudistukset aiheuttavat myös sen, että Uno Attackissa pelistrategiaa on vähän muutettava.
Korttien hallinta on yksi Uno- ja Uno Attack-pelin avainstrategioista. Pitämällä silmällä pöydässä ja kanssapelaajien käsissä olevia kortteja pystyt paremmin suunnittelemaan omaa peliäsi. Pelin kuluessa kannattaa aina koettaa pelata järkevästi toimintakortit. Niitä ei kannata tuhlata, mutta niitä ei kannata myöskään ”hautoa” kädessään. Niistä tulee turhia pisteitä pelin päättyessä.
Pelin edetessä on myös hyvä muistaa, että korttien ampujan painikkeen painaminen päättää aina pelaajan pelivuoron. Ampujasta kokonaan ulostulleet kortit päätyvät seuraavan pelaajan tai hyökkäyksen kohteen käteen. Mikäli kortti tai kortteja jää ”roikkumaan” puolitiehen, painiketta painaneen pelaajan tulee ottaa ne käteensä.
Lisäksi Uno Attackissa on perinteistä Unoa tärkeämpää aina koettaa lyödä jotain korttia pöytään, koska korttiampujan painikkeen painaminen voi tuoda pelaajan käteen jopa 12 uutta korttia.
Pisteiden lasku toimii Uno Attackissa kuten perinteisessä Unossa. Pelikierros päättyy, kun ensimmäinen pelaaja pääsee eroon käsikorteistaan. Tämän jälkeen pelaajat, joilla on kortteja kädessään, laskevat kertyneet pisteet. Tavallisista numerokorteista tulee pisteitä kortin numeron/silmäluvun mukaan. Toimintakortit pisteytetään seuraavasti:
Käänteinen/Reverse; Ohita/Skip; Lyö 2/Hit 2 – 20 pistettä
Hylkää kaikki/Discard All; Korttien vaihto/Trade Hands – 30 pistettä
Wild/Wild All; Hit/Wild Hit Fire – 50 pistettä
Peli päättyy, kun joku pelaajista ylittää 500 pistettä tai ennen peliä sovitun muun pistemäärän. Pelaajien keskinäisen sopimuksen mukaan sovitun pistemäärän saanut pelaaja voi olla voittaja tai häviäjä.
Yksinpeliä varten Uno Attackissa on erityinen sääntö. Jos jokin kortti jää puolitiehen ampujan painiketta painettaessa, painiketta painaneen pelaajan on otettava se kortti käteensä.
Uno Attack on pelin säännöistä vääntävän paratiisi. Pelin säännöt on valmiiksi saatu niin jännittäviksi ja monipuolisiksi, että säännöistä vääntäväkin keskittyy ainoastaan pelaamaan ja säännöistä vääntämiselle ei juurikaan jää enää aikaa tai kiinnostusta. Oman mielenkiintonsa ja jännityksensä peliin tuovat uusi korttiampuja sekä uudet toimintakortit.
Uno Attackissa toimivat pitkälti samat taktiikat kuin perinteisesssäkin Uno-pelissä. Pelaajan kannattaa tiedostaa koko ajan pelin edetessä kädessään olevat kortit. Samalla pelaajan kannattaa pelin edetessä pitää vähän silmällä, mitä kortteja pöytään on pelattu, ja mitä kortteja kanssapelaajilla voisi olla kädessään sekä mitä he pelaavat. Se helpottaa suunnittelemaan vähän omia siirtojaan ja pelitaktiikkaa.
Lisäksi toimintakorttien kanssa on tärkeää edetä ja taktikoida oikein. Pistelaskutavasta riippuen toimintakortit kannattaa pelata aina oikein. Niitä ei kannata välttämättä hukata heti kädestään, mutta niiden pitäminen kädessään voi myös koitua kohtaloksi.
Jos pelataan versiota, jossa korteista koetetaan päästä eroon ja pisteitä koetetaan saada mahdollisimman vähän, kannattaa toimintakorteista pitää vähän kiinni. Jos puolestaan sovitun pistemäärän ensimmäisenä ylittävä nimetään häviäjäksi, kannattaa toimintakorteilla koettaa syöttää lisäkortteja kanssapelaajille ja tehdä heidän pelistään haastavampaa.
Uno Attackissa kannattaa myös muistaa, että korttien ampuja voi muuttaa sinun tai kanssapelaajasi peliä ja pelimenestystä nopeasti ja melko huomattavastikin. Ampuja voi antaa käteen 0-12 korttia ja korteista voi olla avuksi pelissä, tai ne voivat olla pelkkää painolastia.
Keskeisimmät muutokset Uno Attackin sääntöihin tuovat korttien ampuja sekä uudet toimintakortit. Ne tuovat lisää mielenkiintoa ja jännitystä peliin uusin momentein. Myös pistelasku muuttuu hieman uusien elementtien kanssa.
Uno Attack -pelin vaatimia pelivarusteita perinteisten Uno-korttien lisäksi ovat niin sanottu sähköinen korttien ampuja sekä uudet toimintakortit. Korttien ampuja on laite, joka ampuu sisuksistaan sattumanvaraisesti 0-12 korttia, kun laitteen painiketta painetaan.
Pelivälineet Dealer Editionissa ovat kuten tavallisessa Uno Attackissa, mutta pelaajista parhaat pisteet avauskädessä saava pelaaja nimetään jakajaksi – toimintakortteja ei lasketa tässä kohtaa. Hän jakaa kortit muille pelaajille ja täyttää ampujan loppupakalla.