UNO on varmasti korttipeli, jota suurin osa suomalaisista on kokeillut ainakin kerran elämässään. Sen salaisuus on yksinkertaisissa säännöissä, jotka on helppo oppia, mutta toisaalta mahdollistavat taktikoinnin pelin aikana.
Tässä mielessä se muistuttaa monia rahapelien yhteydessä pelattavia korttipelejä ja slotteja. Kasino, joka on uusi markkinoilla voi parhaassa tapauksessa tarjota jonkin UNOa muistuttavan rahapelin, jossa voi käyttää hyväkseen UNOssa yleisesti käytettyjä strategioita.
Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan enemmän UNO-korttipelin strategioihin ja siihen, miten niitä voisi käyttää muissa peleissä, lukaise tämä artikkeli ja kerromme mielellämme lisää
UNOn säännöt tiivistettynä
UNOn säännöt on helppo ottaa haltuun ja jokainen osaa pelata sitä muutaman harjoituspelin jälkeen. Pelin tarkoituksena on päästä eroon kaikista käsissä olevista korteista ja se pelaaja voittaa, kuka onnistuu tässä ensimmäisenä.
Pelin alussa kaikki kortit tietysti sekoitetaan, minkä jälkeen jokaiselle kierrokselle osallistuvalle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Loput kortit asetetaan yhteen pinkkaan kuvapuoli alaspäin, josta pelin edetessä pelaajat nostavat kortteja.
Ensimmäisen pelikierros lähtee käyntiin sen jälkeen, kun tästä nostopakasta nostetaan yksi pelikortti, joka toimii kierroksen alkukorttina. Sen jälkeen pelaajat alkavat asettamaan tähän pakkaan kortteja siten, että kortilla tulee olla sama väri, numero tai kyseessä pitää olla jokin erikoiskortti.
Samanväriset kortit voi laittaa pelipakkaan päällekkäin. Pelaajan on myös mahdollista vaihtaa pelattavissa olevaa väriä, mikä hänellä on samannumeroinen mutta eri värinen kortti kädessään.
Mikäli syntyy tilanne, ettei pelaajalla ole käsissään sopivaa korttia, hänen tulee nostaa yksi kortti nostopakasta. Tätä tulee jatkaa niin kauan, kunnes pakasta tulee sellainen kortti, joka käy pelipakkaan. Kaikki sellaiset nostetut kortit, jotka eivät sovi senhetkiseen pelitilanteeseen, pelaaja ottaa omaan käteensä.
Lopulta peli loppuu siihen, kun yhdellä pelaajista loppuu kortit eli hän on saanut laitettua kaikki kortit pelattavaan pakkaan. Kun pelaaja asettaa toiseksi viimeisen kortin, hänen tulee muistaa huutaa “UNO!”, josta pelin nimikin tulee.
Mikäli hän unohtaa sanoa tämän ja joku toinen pelaaja ehtii laittamaan käden pelipakan päälle, pelaajan pitää nostaa kaksi uutta korttia käteensä.
UNOn pisteiden laskeminen
Pelin tavoitteena on kerätä 500 pistettä, joten sitä varten tarvitaan todennäköisesti useita pelikierroksia. Jokaisen kierroksen lopussa pisteet lasketaan sen perusteella, kuinka monta korttia muiden kuin voittajan pelaajan käsissä on. Numerokortit antavat pisteitä lukuarvonsa mukaan, kun taas erikoiskorteilla saa lisäpisteitä.
Erikoiskortit on pisteytetty seuraavalla tavalla:
- Jokeri 50
- Nosta neljä korttia 50
- Nosta kaksi korttia 20
- Ohituskortti 20
- Suunnanvaihdoskortti 20
Koska erikoiskortit ovat harvinaisempia ja toisaalta osa käy minkä tahansa kortin päälle, niistä saa myös enemmän pisteitä.
UNO-korttipelin strategioita esittelyssä
Yksi tärkeimpiä taktiikoita UNO-korttipelissä on pyrkiä seuraamaan, minkälaisia kortteja pelipakkaan on laitettu. Tämä helpottaa laskemaan todennäköisyyksiä sen suhteen, mitä kortteja vastustajilla on ja kuinka suuri todennäköisyys on saada tietty kortti seuraavaksi pakasta.
Lisäksi UNOssa kannattaa ylläpitää mahdollisimman monipuolista kättä, josta löytyy eri värejä. Samoin saman lukuarvon korttien pitäminen on tärkeää, koska niiden avulla voi vaihtaa väriä siihen, mitä itsellä löytyy eniten.
Myös joidenkin erikoiskorttien avulla voi vaihtaa väriä. Pelaajan kannattaakin seurata, mitä värejä muut pelaajat suosivat ja pyrkiä vaihtamaan väriä johonkin vähemmän suosittuun vaihtoehtoon.
Erikoiskorttien osalta kaikista tärkeintä on niiden pelaamisen ajoittaminen oikein. Jos vasemmalla puolella olevalla pelaajalla on enää vain muuta kortti kädessä, silloin kannattaa ehdottomasti lyödä pöytään esimerkiksi “Nosta neljä korttia” -pelikortti. Samoin ohituskortti ja suunnanvaihtokortti tulevat tällöin tarpeeseen.
Juuri tällaisten kriittisten tilanteiden takia monet pitävät “Nosta neljä korttia ” -pelikorttia mahdollisimman pitkään ja pelaavat sen vasta silloin, kun tilanne sitä todella vaatii.
Mitä UNO-korttipelin strategioita voi käyttää muissa peleissä?
Koska korttipeleissä tai vaikkapa erilaisissa rahapeleissä ei voi koskaan tietää varmaksi, mikä on seuraava kortti tai symboli, todennäköisyyksien laskeminen on tärkeää. Tämä pätee yhtälailla sekä UNO:on että moniin muihin korttipeleihin sekä muihin vastaaviin.
Esimerkiksi Texas Hold’emissa juuri todennäköisyyksien osaaminen on tärkeää, mikäli pelissä haluaa pärjätä. Tällöin pelaaminen perustuu enemmänkin taitoon kuin tuuriin, jolloin tulokset ovat parempia varsinkin pidemmällä aikavälillä.
Muiden pelaajien pelaamisen seuraaminen ja analysointi on keskeisessä osassa silloin, kun pelataan muita pelaajia vastaan. Varsinkin pokerissa ja sen eri muodoissa tämä on tärkeää. Jos pelaat usein samojen pelaajia vastaan UNOa tai pokeria, voit opetella jokaisen pelaajan manoveerejä ja oppia näin lukemaan pelaajan liikkeitä tietyissä tilanteissa.
Mikäli pelaaminen tapahtuu taas tietokonetta vastaan, tilanne voi olla huomattavasti hankalampi. Esimerkiksi kolikkopeleissä pelaaja ei voi juurikaan vaikuttaa siihen, mitä kullakin pelikierroksella tapahtuu. Tällöin puhutaankin puhtaasti onnenpelistä, jossa pelaajan toimilla on minimaalinen vaikutus pelin kulkuun.
Koska UNOa pelataan muita ihmispelaajia vastaan, bluffaamisen merkitys korostuu. Jos sinulla on kädessäsi vain vähän kortteja, haluat tietysti piilottaa sen, minkä värisiä tai tyyppisiä ne ovat. Samoin rahapeleissä on usein paras tilanne sellainen, jossa vastustaja on hyvin epävarma siitä, minkälaisia kortteja sinulla on kädessä.
Tämän takia UNOn kaltaisissa korttipeleissä psykologia on tärkeässä asemassa. Loppuviimein siinä on kysymys todennäköisyyksien laskemisesta ja muiden pelaajien position arvaamisesta. Paras mahdollisuus pärjätä on tällöin oppia laskemaan korttien todennäköisyyksiä ja toisaalta oppia tuntemaan vastustajan salaisimmatkin peliliikkeet.